PRO RATIO

Alapítvány

 
 
Slnečná 2, 931 01 Šamorín      Tel./Fax: 031-5622257   Tel.: 031-5622907
 
 
       

        Főoldal

        Történet

        Küldetés

        A kuratórium

        KE

        KE 2

 

Kristálytiszta elektronika - ERASMUS+

Elektronikai témájú innovatív tananyag fejlesztése a köznevelés számára

 

A somorjai Madách Imre Gimnázium az Erasmus+ pályázati lehetőségnek köszönhetően bekapcsolódott egy három országon átívelő, több iskolát összekapcsoló, két éven át megvalósuló projekt lebonyolításába. Rajtunk kívül még a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium valamint a komáromi Selye János Gimnázium vállalta, hogy részt vesznek a magyarországi székhelyű Xtalin Mérnöki Tervező Kft. által megvalósított elektronikai tananyag tesztelésében és véglegesítésében.

Résztvevők:

 

A projekt küldetése:

A projekt célja egy középiskolásoknak szánt, 24 fejezetből álló kétnyelvű (magyar, angol) elektronikai tananyag elkészítése és gyakorlati tesztelése volt. A projektbe bekapcsolódó diákok számára óriási motivációt jelentett az a tény, hogy az egyes fejezetek elméleti részét a gyakorlatban is kipróbálhatták. A szakírók különféle látásmódja és a rengeteg gyakorlati példa pozitívan befolyásolta a tanulók gondolkodását, továbbá a pedagógusok egy jól felépített, tematizált tananyagot kaptak a kezükbe, mely megkönnyítette számukra a munkát.   

Eredmények:

A projekt leghangsúlyosabb eredménye az elkészült innovatív elektronikai tananyag. A kész tananyag egyik innovatív sajátossága, hogy minden egyes részletet gyakorlati példákkal támaszt alá, melyeket a diákok maguk is kipróbálhatnak.
A projekt során a tananyagot diákjaink tesztelték Liszkay Béla tanár úr szakmai felügyelete mellett. Az első 15 hónap során a tananyag magyar nyelvű verziójával foglalkoztak, majd az utolsó 9 hónapban az  anyag angol nyelvű verzióján is átrágták magukat.

További eredmények még 4 összetett multiplikációs rendezvény (konzultációs- és információs napok, kiállítások), 1 nyári oktatási rendezvény, és az ezekről készült beszámolók, számos disszeminációs anyag.

 

A tananyag ingyenesen elérhető magyar nyelvű verziója: http://crystalclearelectronics.eu/hu

A tananyag ingyenesen elérhető angol nyelvű verziója: http://crystalclearelectronics.eu/en

 

A tananyaghoz kapcsolódó facebook oldalak:

magyar nyelvű: https://www.facebook.com/kristalytisztaelektronika

angol nyelvű: https://www.facebook.com/Crystal-Clear-Electronics-250453372318261

A projekt közvetett eredményeként bővültek a résztvevő diákok készségei, képességei, tudása. Nem csak a projekt partnerei, hanem az összes oktatási szektor hozzáfér a tananyaghoz. A többnyelvűség lehetőséget teremt a felhasználásra az Európai Unió teljes területén. A tananyag segíti a diákok tudatos pályaválasztását. Több diák választ majd elektronikával kapcsolatos szakmát, és csökkenni fog azok száma, akik továbbtanulásuk során elhagyják a választott képzésüket.

 

A projekt háttere, résztvevők: rövid projektbemutató.docx

Célkitűzések, eredmények: a projekt megvalositásával kapcsolatos alapinformaciók.docx

Projektesemények: projektesemények.docx

 

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A közleményben megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.